Spelregels van padel

Wat is het spelverloop?

De spelregels van padel leggen wij later uit, ten eerste is het van belang dat je op de hoogte bent van het spelverloop.

Je begint het spel door een muntje op te gooien, de partij die dit wint mag kiezen uit twee opties:

Kant kiezen, ze mogen kiezen aan welke kant ze beginnen met spelen. De tegenstander mag dan kiezen of zij willen serveren of ontvangen.

Serveren of ontvangen, ze mogen kiezen of ze willen serveren of ontvangen. De tegenstander mag dan de kant kiezen. 

Na iedere oneven game (ronde 1, 3 en 5) wordt er gewisseld van kant. 

Wanneer de bal jou of je tegenstander raakt, dan gaat je punt verloren, je punt gaat ook verloren wanneer de bal meer dan 1x stuitert.

Hoe werkt de opslag bij padel?

Een van de spelregels van padel gaat over de opslag. Er wordt altijd opgeslagen achter de servicelijn, de opslag is onderhands en moet vanaf rechts gespeeld worden. De bal moet vervolgens 1x stuiteren voordat je mag opslaan, je moet opslaan op heuphoogte. Vervolgens moet de bal kruislings in het servicevak van de tegenstander belanden, hierbij mag je de wanden of het net niet raken. Je krijgt twee kansen om te serveren per punt, als je twee keer verkeerd serveert gaat je punt verloren. Na de service is er vrij spel en mogen de wanden en het hekwerk wel geraakt worden.

Wat is de etiquette bij padel?

Naast de spelregels van padel, zijn er ook bepaalde etiquetten. Heb respect voor je tegenstander. Wanneer je geen respect toont of agressief gedrag vertoont volgen er consequenties

Consequentie 1: Je krijgt een waarschuwing.

Consequentie 2: Je krijgt een tweede waarschuwing en er gaan gemaakte punten verloren.

Consequentie 3: Je wordt gediskwalificeerd.

Hoe werkt de puntentelling bij padel?

Een van de belangrijkste spelregels van padel is de puntentelling.

De puntentelling van padel is hetzelfde als tennis. Je wint een game door vier opeenvolgende punten te winnen. Wanneer je 6 games hebt gewonnen win je een set. Je speelt voor twee gewonnen sets, wie dit als eerste heeft gewonnen, wint de wedstrijd. Ze noemen dit ‘best of three’. 

Het winnen van een game gaat als volgt:

Wanneer je het eerste punt wint, staat het 15-0. Ook de volgende moet je winnen, wanneer je die wint staat het 30-0, wanneer je de derde keer ook wint staat het 40-0, ten slotte win je game door een vierde keer te winnen. 

Je kan een game alleen winnen met 2 punten verschil, wanneer jij en je tegenstander gelijk staan noemen ze dit ‘deuce’ degene die dan als eerste een punt scoort wint de game. 

Wanneer je 6 games wint met 2 punten verschil, win je de set. Wanneer jij en de tegenstander gelijk staan, moet je de twee achtereenvolgende games winnen, dan win je de set dus met 7-5 i.p.v 6. Wanneer het 6-6 is in games moet er een tiebreak gespeeld worden.

Een tiebreak speel je als volgt: Als je het eerste punt wint staat het 1-0. Je moet 7 punten halen met 2 punten verschil om te winnen. 

Je wint de wedstrijd wanneer je sets hebt gewonnen, ze noemen dit een match.